PARSIFAL-konsertti

Kohtauksia ja monologeja Richard Wagnerin Parsifal-oopperasta pitkänäperjantaina 30. maaliskuuta 2018 Balderin salissa kello 18.

Gurnemanz ja kertoja: Juha Pikkarainen
Amfortas: Antti Pakkanen
Klingsor: Samuli Takkula
Kundry: Emriikka Salonen
Parsifal: Tero Halonen
piano: Taru Ritavesi

Liput: 20 euroa/ 10 euroa


Esiintyjät

Bassobaritoni Juha Pikkarainen valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston NäTy:ltä 1993. Hän on työskennellyt kiinnitettynä näyttelijänä mm. Tampereen teatterissa, Mikkelin teatterissa ja Kajaanin kaupunginteatterissa. Laulajaksi hän alkoi opiskella vasta myöhemmin, ensiksi Raimo Laukan ja sittemmin Jukka Rasilaisen ja Juha Uusitalon johdolla. Juha Pikkarainen on esiintynyt menestyksellisesti solistina niin Savonlinnan Oopperajuhlilla kuin Suomen Kansallisoopperassakin.

Bassobaritoni Antti Pakkanen on valmistunut Metropolia Ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi ja musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta laulumusiikin osastolta opettajaan Marjut Hannula. Antti Pakkanen oli Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vuoden 2016 nuori taitelija. Antti Pakkasen viimeisimmät roolit ovat olleet Musiklehrer (R. Strauss: Ariadne auf Naxos) ja Vodník (A. Dvořák: Rusalka), ja muita rooleja ovat olleet mm. Talthybios (J. Sivén: Troijan naiset), Bottom (Britten: Kesäyön uni), Isä (Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Ilkka Haukka (S. Klemola & T. Page: Ihmiskunnan rakastajat), kreivi Robinsson ja Geronimo (Cimarosa: Il Matrimonio segreto), Uberto (Pergolesi: La serva padrona), Sarastro (Mozart: Taikahuilu), Huascar (Rameau: Les Indes Galandes), Escamillo (Bizet: Carmen), kreivi Waldner (R. Strauss: Arabella). Hän on vieraillut Korsholman musiikkijuhlilla, Urkuyö- ja aariassa, Karjalaisilla laulujuhlilla, Aino Acktén kamarifestivaalilla sekä Helsingin Koomisessa Oopperassa.

Sopraano Emriikka Salonen valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi 2014. Hän on opiskellut mm. Monika Groopin, Tom Krausen, Dorothy Irwingin ja Susanna Ekenin oppilaana. Marraskuussa 2017 hän osallistui Tanskassa maailman suurimpaan Wagner-laulukilpailuun, Lauritz Melchior -laulukilpailuun ja pääsi 8 parhaan laulajan joukkoon. Hänen roolejaan ovat olleet mm. Kreivitär (Mozart: Figaron häät), Tatjana (Tšaikovski: Jevgeni Onegin; Festival of Music and Love, Pietari, Venäjä), Carmen (Bizet: Carmen) ja Sieglinde (Wagner: Valkyyria), Katherine von Bora (K. Tikka: Luther; Espoon urkuyö ja aaria -festivaali), Ariadne (R. Strauss: Ariadne auf Naxos; Opera BOX) ja Kreivitär (J. Strauss: Wieniläisverta; Aleksanterin Teatteri ja Tampere-talo).

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla sekä laulupedagogiikkaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Kai Valtonen. Samuli Takkula on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta 2013 sekä pianopedagogiksi Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmasta 2011. Samuli Takkulan oopperarooleja ovat olleet mm. Falstaff (Verdi: Falstaff), Jevgeni Onegin (Tšaikovski: Jevgeni Onegin), Demetrius (Britten: Kesäyön unelma), Paroni Douphol (Verdi: La Traviata), Peter (Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Kreivi Almaviva (Mozart: Figaron häät), Papageno (Mozart: Taikahuilu), 1. Yönkulkija (V. Raitio: Prinsessa Cecilia), Don Nica ja Peter (P. Rosato: Lars Cleen), Viettelijä (S. Pohjola: Kaappi). Samuli Takkula on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa sekä Helsingin juhlaviikoilla.

Tenori Tero Halonen on opiskellut laulua mm. Helsingin Konservatoriossa Ritva Laamasen johdolla ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen ja Seppo Ruohosen johdolla. Hänen roolejaan ovat olleet mm. 1. sotilas (Monteverdi: Poppean kruunaus; Orfeus’ Muses), Adolf Hitler (Alvaro Zúñiga Roncal: GerMania – La Gran Fiesta; Suomalainen Ooppera), Oppipoika (Lehrbube) (Wagner: Nürnbergin mestarilaulajat; Suomen Kansallisooppera), Eumete (Monteverdi: Il ritorno d'Ulisse in patria; Metropolia), Don Basilio (ja Don Curzio) (Mozart: Figaron häät; Metropolia), Lars Cleen (Paolo Rosato: Lars Cleen; Metropolia), Paimen ja Apollo (Monteverdi: L’Orfeo; Metropolia), Tamino (Mozart: Taikahuilu; Metropolia), Max (von Weber: Taika-ampuja; Oopperastudio Aino), Matteo (R. Strauss: Arabella; Oopperastudio Aino), Siegmund (Wagner: Valkyyria; Metropolia) sekä Parsifal (Wagner: Parsifal; Aino Acktén kamarifestivaali), Froh, Loge, Siegmund ja Siegfried (Wagner: Der Ring; Aino Acktén kamarifestivaali).

Pianisti Taru Ritavesi aloitti piano-opintonsa Lappeenrannan musiikkiopistossa opettajinaan Tuula Hirvenoja ja Marja Kääriäinen. Vuonna 1999 hän valmistui musiikkipedagogiksi Keski-Suomen konservatoriosta Carlos Turriagon oppilaana sekä suoritti jatko-opintoja Prahan musiikkiakatemiassa 19992000 sekä 200103 Lontoossa Guildhall School of Musicissa, jossa hän suoritti maisterintutkinnon korrepetition ja säestyksen koulutusohjelmissa. Hän on työskennellyt mm. Kansallisbaletin harjoituspianistina 200304, laulukurssien säestäjänä ja Toivo Kuula -laulukilpailun pianistina 2012 ja 2016 sekä on esiintynyt mm. Kuhmon kamarimusiikki -festivaalilla 201012. Kokemusta on kertynyt myös monien eri kuorojen kanssa, viimeisimpänä Kroatiassa kansainvälisessä Istra Musica- kuorokilpailussa Ocarina-kuoron pianistina. Lisäksi Taru Ritavesi on kokenut kapellimestarikurssien pianisti ja viime vuosina hän on laajentanut musiikillista kenttäänsä myös lauluntekijänä. Taru Ritavesi voitti vuonna 2002 Cunard Carpathia Award ‑säestäjäkilpailun Guildhall Schoolissa Lontoossa sekä 2006 Pieksämäen Poleenin liedpianistikilpailun Kangasniemen musiikkiviikoilla. Syksystä 2006 alkaen hän on toiminut säestäjänä ja pianonsoitonopettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa.